Vår arbeidsdag
Finansdepartementet har ca. 300 dyktige medarbeidere som sammen utgjør en spennende kunnskapsorganisasjon.
"Jeg opplever å få brukt både fagbakgrunnen min fra statsvitenskap og samfunnsøkonomi hver dag når jeg vurderer ulike saker og problemstillinger som Finansdepartementet skal mene noe om."
Finansdepartementet (FIN) har ca. 300 dyktige medarbeidere som sammen utgjør en spennende kunnskapsorganisasjon.
Departementet ledes av finansministeren, som sammen med statssekretærer og politisk rådgiver utgjør den politiske ledelsen. FINs embetsverk ledes av finansråden. I motsetning til den politiske ledelsen er embetsverket fast ansatte medarbeidere som jobber under skiftende regjeringer. Les mer om dette her.
FIN er delt inn i seks ulike avdelinger, en administrasjonsavdeling, etatsstyringsavdelingen og kommunikasjonsenheten. De seks fagavdelingene dekker hovedområdene som blant annet er å planlegge og iverksette den økonomiske politikken, samordne arbeidet med statsbudsjettet, sørge for at det offentlige får inn skatter og avgifter, overvåke og utarbeide regler for finansmarkedene, og forvalte Statens pensjonsfond utland (Oljefondet). Som en medarbeider hos oss kan du jobbe med ulike saker innenfor disse områdene.
Vi ser etter mange ulike former for kompetanse!
Flesteparten har i dag fagbakgrunn fra økonomi (siviløkonomer og samfunnsøkonomer), jus og statsvitenskap. I administrasjonsavdelingen har våre medarbeidere bakgrunn fra flere ulike fag: HR, arkiv, økonomi, IT, sikkerhet m.m.
For å vite mer om hvordan hverdagen kan se ut i hver enkelt avdeling, trykk her.
I FIN kan det være stor variasjon i arbeidshverdagen, alt ettersom hvilket fagområde du jobber innenfor, hvilke saker du har fått tildelt, din rolle i departementet og andre forutsetninger. Likevel er det noen fellestrekk som går igjen når man spør en ansatt i FIN om hva som kjennetegner en vanlig arbeidsdag:
- Vi er faglige rådgivere for politisk ledelse
- Vi bruker vår faglige kompetanse til å gjøre analytiske vurderinger
- Arbeidet er en god blanding av langsiktige arbeidsoppgaver og dagsaktuelle saker med korte tidsfrister
- Vi tar del i faglige diskusjoner – blant kollegaer, i møter, i samarbeid, med politisk ledelse m.m.
- Arbeidsmetodene er varierte, med blanding av samarbeid (jobbe i team, prosjekt, samhandle om diverse saker m.m.) og selvstendig arbeid
Hos oss er avdelingene plassert avdelingsvis i bygningen slik at det er kort vei til nærmeste kollega for råd, faglige diskusjoner, eller sosialt samvær.
I FIN får du som medarbeider tidlig ansvar og anledning til å arbeide både selvstendig og i samarbeid med andre. Det gis tillit til våre medarbeidere med tanke på arbeidsmetoder og oppfølging av saker.
Utenom de faglige arbeidsoppgavene skjer det også hyggelige ting sosialt, enten om det er lunsjer med kollegaer, afterwork eller andre sosiale arrangementer.
Her kan du lese mer om konkrete eksempler på hvordan en typisk arbeidshverdag kan se ut.
Dersom du har interesse for økonomisk politikk, juridiske problemstillinger og samfunnsdebatt, og lyst til å jobbe med faglige problemstillinger, er det få steder som har et bedre tilbud om dette enn FIN.
FIN er en travel og spennende arbeidsplass med ”kort vei” til politisk ledelse. Arbeidsoppgavene er utfordrende og nye medarbeidere får raskt arbeidsoppgaver der de må benytte sin kompetanse til å vurdere og analysere faglige problemstillinger. Hør mer om de ansattes opplevelse av å jobbe i FIN her.
Våre medarbeidere tilbys gode muligheter for utvikling gjennom blant annet videreutdanning og ikke minst det å lære av dyktige kollegaer. Les mer om mulighetene for utvikling og de sosiale tilbudene her.
Som nyansatt i FIN gjennomgår du et introduksjonskurs og får tildelt en fadder fra din avdeling. Du får opplæring i et sett av basiskunnskaper som er viktige for å kunne gjøre en god jobb i departementet.
Selv om du er helt nyutdannet og har mye fersk kunnskap med deg, vil du etter hvert få behov for ny kompetanse og jevnlig påfyll. FIN er avhengig av å rekruttere, utvikle og beholde kompetente og motiverte medarbeidere. Departementet har derfor en egen stipendordning som benyttes til å stimulere til faglig utvikling innenfor våre kjerneområder gjennom systematisert etter- og videreutdanning. Videre er det også gode muligheter for å delta på kurs og seminarer både i Norge og i utlandet. I tillegg har vi flere internasjonale muligheter, herunder i OECD og EU-delegasjonen.
Den viktigste kompetanseutviklingen foregår imidlertid i det daglige arbeidet. Gjennom konkrete og utfordrende arbeidsoppgaver lærer du mye – supplert med god veiledning og støtte fra dine medarbeidere og ledere.
Les mer om muligheter og tilbud her.
Finansdepartementet skal legge til rette for og gjennomføre politiske vedtak. Det er derfor viktig å kunne argumentere godt for faglige vurderinger både skriftlig og muntlig. Alle medarbeidere i Finansdepartementet skal også legge etiske retningslinjer for statstjenesten til grunn for arbeidet sitt i departementet. Det innebærer lojalitet, åpenhet, habilitet, faglig uavhengighet og objektivitet. Videre tillegges egenskaper som:
- Evne til analytisk og strategisk tenkning
- Interesse for samfunnsspørsmål
- Både gode samarbeidsevner og evne til å arbeide selvstendig
- Opptatt av å oppnå resultater innenfor fastsatte rammer
- Kan arbeide strukturert og planmessig
- Tar ansvar og initiativ innenfor sine ansvarsområder