Benedikte | skattelovavdelingen
Nå jobber jeg i skattelovavdelingen, i seksjonen for nærings- og eiendomsbeskatning.
Benedikte| skattelovavdelingen (SL)
Jeg startet i Finansdepartementet (FIN) i januar 2021. Nå jobber jeg i skattelovavdelingen, i seksjonen for nærings- og eiendomsbeskatning.
BAKGRUNN
På studiet var jeg spesielt interessert i forvaltningsrett, EU-/EØS-rett og de formuerettslige fagene. Det lå an til at jeg skulle skrive masteroppgaven min om et avtalerettslig emne, men så fikk jeg brått øynene opp for skatterett under et traineeopphold. Siden skatterett og EU-/EØS-rett reiser interessante spørsmål, valgte jeg å skrive masteroppgaven min om dette fagområdet. Rett etter studiet jobbet jeg først ca. 1.5 år som advokatfullmektig, før jeg søkte meg til FIN.
MIN ARBEIDSDAG
Arbeidsdagen er ganske så variert. Noen oppgaver er større, tyngre utredningsoppgaver som kan munne ut i en lovendring. Slike prosesser krever dyp tenkning og tar tid. Så dukker det også ofte opp «hasteoppgaver», som f.eks. at vi må svare på spørsmål fra Stortinget, skrive talepunkter til statsråden eller bistå i forbindelse med en mediehenvendelse. Jeg har også et særskilt «EØS-koordineringsansvar». Overordnet innebærer rollen å holde seg oppdatert på utviklingstrekk på EU- og EØS-/EFTA-nivå som kan være relevante for Norge. Konkret kan rollen innebære å innhente innspill på alt fra om vi vil inngi høringsinnspill til lovforslag på EU-nivå til forslag til setninger som kan inntas i Norges gratulasjonsbrev til påtroppende europakommissær på skatteområdet. Hittil har rollen også ført til utenlandsreiser, blant annet for å ledsage en statssekretær på reise til Brussel for å møte i diverse EU -og EFTA-forum.
BRUK AV FAGLIG BAKGRUNN
Jeg opplever så absolutt å ha fått god bruk for min faglige bakgrunn. Foruten at det kommer godt med å kunne den juridiske metoden, har jeg fått god bruk for å ha spesialisert meg i skatterett. Det er imidlertid ikke noe krav å ha spesialisert seg i skatterett for å jobbe i skattelovavdelingen, og selv hadde jeg lite kjennskap til selskapsskatterett før jeg begynte. Videre har det vært nyttig å kjenne godt til institusjonene i EU- og EFTA-pilaren, samt å ha en viss oversikt over EU-traktaten og EØS-avtalen, før jeg begynte her. Videre har kunnskap på området for alminnelig forvaltningsrett og obligasjonsrett også kommet godt med.
Det har vært en læringskurve å lære hvordan lover lages, som jo er en sentral del av avdelingens virke. Jusstudiet gir jo stort sett – i mangel av eget valg om spesialisering – bare innføring i hvordan løse rettsspørsmål i stedet for hvordan lover bør lages.
BESTE MED FIN
Det beste med å jobbe i FIN er at arbeidshverdagen er variert, arbeidet reiser dagsaktuelle spørsmål og at jeg har mulighet til å samarbeide med dyktige kollegaer. Jeg trives godt i FIN!
TIPS
Vær nysgjerrig ikke bare på skolebenken, men også med hensyn på å snakke med ulike arbeidsgivere – også de du kanskje umiddelbart ikke ser for deg er aktuelle. I ettertid ser jeg at jeg godt kunne utvidet horisonten til andre arbeidsgivere, særlig fordi jeg ser at jeg trives så godt her i FIN. Så jeg anbefaler å utvide horisonten, og snakke med oss på arbeidslivsdagene (ALD). Ellers vil jeg virkelig oppfordre til å løse oppgaver, i stedet for bare å lese, for å lære seg juridisk metode.
Les om Benediktes kollegaer, Hanne eller Fredrik, som også jobber i skattelovavdelingen.